Längd: ca 11 km.

Svårighetsgrad: Medel- med några svårare, blockrika partier i sprickdalen vid sjön St. Amboln.

Start och mål: Parkeringen vid Lunnanetjärnet.

Vägbeskrivning:

Naturreservatet Kroppefjäll ligger ca 3 mil sydväst om Mellerud. Området är Västsveriges största naturreservat och ligger i kommunerna Färgelanda, Mellerud och Vänersborg.

Vandringstipset som PDF

Tänk på att mobiltäckningen kan vara dålig i Kroppefjäll.

Beskrivning:

Under den här turen får du uppleva hjärtat av vilda Kroppefjäll, längs med orange och lila stig(Kroppefjällsleden). Här finns möjligheter för både korta och långa vandringar i barrskog, förbi myrmarker och sjöar. Stigen är markerad med färgmarkeringar på träd och med band längs med Kroppefjällsleden.

Vid reservatsparkeringen finns det en reservatsskylt med information om området och en karta. Här finns även ett bänkbord. 

Börja gå åt väster, innan du viker av över bäcken norrut och fortsätter att gå rundslingan motsols. 

Håll utkik efter den gigantiska myrstacken söder om Abbortjärnen. Den finns till vänster om stigen och mäter flera meter på både bredden och höjden!

Drygt en kilometer innan du når Svingsjön finns en reservatsskylt; några hundra meter innan korsningen, där du då ska fortsätta åt höger på Kroppefjällsleden. För dig som gilla sjöutsikt är nog sträckan längst med Svinsjön den vackraste på hela rundslingan. 

Efter ytterligare en kilometer når du en stigkorning där du ska fortsätta på Kroppefjällsleden(lila markering). 

Vid Stora Husemadtjärnet finns det en eldstad och ett vindskydd. Glöm inte att ta med egen ved ifall du vill elda. Det finns nämligen inget vedförråd.

Vid nästa stigkorsning viker du av från Kroppefjällsleden och fortsätter – förbi skylten- på orange stig(gå inte över bäcken, då går du söderut mot sjön Hästestruten). Nu går du i sprickdalen och stigen sträcker sig i marker rika med stenblock.

Stigarna i reservatet följer till viss del gamla stigar från förr. Är du uppmärksam så kommer du se kvarlämningar. Exempel på detta finns efter sjön St. Amboln. Då stigen börjar gå norrut, kommer du nämligen passera en bäck med flera kvarnstenar. Nu är det bara ungefär ett par kilometer kvar, tills du är tillbaka på reservatsparkeringen igen.