De gula markeringarna tar dig runt fantastiska stigar och kanske till en övernattning i en av Västsveriges få öppna stugor. Vi sticker ut hakan och säger att gula slingan bjuder på Västsveriges finaste skogsstiglöpning eller vandring om du hellre vill det.

Längd: Cirka 8 km.

Svårighetsgrad: Medelsvår terräng, däremot är det lätt terräng fram till och med själva hagen. Stigen är väl upptrampad. Det är sparsamt med stigmarkeringar.

Start och mål: Reservatsparkeringen

Kynnefjäll ligger ca 3 mil norr om Munkedal och ca 2 mil öster om Tanumshede.

Vandringstipset som PDF

 

Beskrivning:

Du börjar medsols vid parkeringen i Kasebo. Gå ner mot sjön och ta stigen in i skogen. Precis i början kan det vara blött och det ska sägas att det finns några få partier med sank mark på slingan. Du har först Lilla Holmevattnet på vänster sida och blickar efter någon kilometer ner mot Kvarnesjön åt höger. Stigarna är på samma gång vindlande och jämna genom vacker gles tallskog.

När du kommer fram till en grusväg tar du höger. Här är det sparsamt med markeringar i dagsläget, men följ grusvägen i ca 300 meter så ser du tydligt var stigen fortsätter in i skogen åt vänster. Nu följer fantastiskt fin stig där Bohusleden ansluter från vänster efter ett tag.

Efter någon kilometer når du vackra Backetjärn. Här är en fin plats att sätta sig längs stigen för att fika. Du lämnar Backetjärn bakom dig och efter fortsatt underbar stig når du Vaktarekullen, Kynnefjälls högsta punkt. Här fanns en gång i tiden ett utsiktstorn och eftersom det då fanns betydligt mindre skog än nu kunde man se milsvitt från platsen som ligger på 207 meters höjd över havet. Stugan som finns här sköts av Västkuststiftelsen och är öppen för övernattning med tolv sängplatser och en kamin. Det är spännande att läsa i gästboken om vilka som passerat förbi.

Nu följer ett fint parti nerför över hällar. Bohusleden tar av nerför en backe åt vänster, men du fortsätter rakt fram. Efter halvannan kilometer når du ett vindskydd och den kanske vackraste utsikten på hela turen. Tänk på att gula slingan tar av åt höger strax innan vindskyddet om du ska hitta vägen tillbaka till parkeringen. Den sista biten är minst lika bra som tidigare delar och innehåller de tuffaste backarna, men de är korta och innan du vet ordet av är du tillbaka på parkeringen.