Efter en tur på Ramsvikslandet kommer du förstå varför området kallas för Klippornas rike. I västra delen av reservatet går du på vidsträckta klippområden med vackra rosa toner. Berggrunden här består nämligen av röd bohusgranit. Njut av den salta brisen och utsikten mot havet åt väster. Varför inte passa på att ta ett dopp eller ett fotbad? På östra sidan av ön är det lummigare, med både skog och gamla betes- och odlingsmarker.

Längd: 14,5 km.

Svårighetsgrad: medel-svår. På västra sidan av rundslingan går man på hällar och det är en del nivåskillnader. I öster är det mycket mer lättgånget. Estimerad tidåtgång utan pauser är 5-6 h.

Start och mål: valfri reservatsparkering.

Ramsvikslandet ligger väster om allmänna vägen Hunnebostrand-Kungshamn, i Sotenäs kommun.

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Ramsvikslandet runt är den längsta av Kuststigens rundslingor. Kuststigen består av flera kustnära vandringsleder och slingor längs Bohuskusten. I Ramsvikslandet är sträckningen av Kuststigen och Soteleden densamma. Läs mer om Kuststigen på West sweden trails.

Vill du gå på så lite bilväg som möjligt är en rekommendation att du viker av från Kuststigen/ Soteleden vid Sote skog. Följ då vit stig till Soteskogsmyren. Myren här är förtrollande under maj månad, då stora mänger av gullvivor blommar med sina gula blommor. Vik av mot Haby bukt efter att du har passerat en stengärdsgård på var sida om stigen. Till slut kommer du till Kuststigen/Soteleden igen.

I Ramsvikslandet finns det ett väl utvecklat stigsystem. Se vår folder för en bra karta över stigarna och mer information om reservatet. Du hittar en utskriftsvänlig version av foldern om Ramvikslandet, och många andra reservat, på vår hemsida.