Längd: cirka 2 km.

Svårighetsgrad: Medel till svår. Delar av slingan går i brant terräng och stigen är bitvis smal över stock och sten. Vill du gå en lättare promenad så välj stigen längs ån.

Start och mål: Reservatets entré

Vägbeskrivning:

Rapenskår ligger i Ale kommun. Från E45 tar du av mot Skepplanda. I Skepplanda svänger du vänster mot Hålanda och fortsätter tills det kommer en skylt åt vänster mot Rapenskår. Forsätt i ett par kilometer. Vid korsningen, strax intill bron över Grönån, går det att parkera.

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Starta från parkeringen i reservatets nordöstra ände. Passera bron över Grönån. Till vänster hittar du reservatsskylten och ingången till Rapenskårs lövskogar.

Stigen följer ån som rinner fram över block och stenar och ramas in av lummig grönska. Till höger reser sig branta bergväggar och rasbranter. På marken växer lundväxter så som vitsippa, blåsippa, ormbär, vårärt, lundgröe och många fler.

Efter ett par hundra meter pekar en liten vit skylt upp till höger mot Unnerås. Stigen här är smal och brant, men väl uppe på toppen finns ett bänkbord och en fantastisk utsikt över dalen. Perfekt för en fika!

Snart passerar stigen resterna efter torpet Unnerås som en gång låg här. Ännu syns spår av torparlivet i form av husgrund, gamla åkrar och jordkällare. En bit längre fram längs stigen går det att göra en avstickare åt höger. Följer du de blå markeringarna kommer du efter ett par hundra meter till grannreservatet Backas barrskog, känt för sin artrika svamp-, moss- och lavflora. Här finns inga stigar och terrängen är mycket kuperad.

Fortsätter du istället rakt fram på rundslingan kommer du strax till en gammal stensatt väg som tar dig ner för sluttningen. Till vänster passerar du snart ett vackert litet vattenfall. Snart är du tillbaka vid Grönån som här meandrar fram.