Den röda slingan är en fin tur för dig som har två, tre timmar att vara i naturen.

Vättlefjäll ligger norr om Göteborg och sträcker sig in i Ale kommun.

Längd: Nästan 7 km

Svårighetsgrad: Spännande utflykt – passar inte för barnvagn – smala stigar och spänger. Det kan vara blött på något eller några ställen.

Start och mål: Vättlestugan

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Räkna med att turen tar minst två timmar och troligen lite längre om du stannar för att fika och fotografera. Den funkar perfekt för barn med spring i benen.

Du parkerar vid Vättlestugan och går turen motsols. Du går höger längst in på parkeringen på en grusväg och följer de röda markeringarna. Efter ungefär en kilometer kommer du till sjön Stora Stentjärnens södra ände. Nu börjar naturupplevelsen!

Vandra med Stora Stentjärnen på din vänstra sida. Här finns det ställe efter ställe med små naturliga fikaplatser. Om jag vore du skulle jag ta fram den medhavda fikan någonstans här.

Efter en stund når du slutet på sjön och en liten träbro till ett vedförråd. Nu följer en rejäl uppförsbacke på grusväg och sedan in i skogen igen på stigar och spänger. Du tar dig över den lilla kanalen mellan Gäddevatten och Stora Stentjärnen. Här åker det massor skridskoåkare på vintern och paddlare på sommaren.

Nu följer fin vandring och till slut når du Surtesjön och vägen tillbaka till Vättlestugan.