För fjärde året i rad har två studenter från arkitekturprogrammet på Chalmers Tekniska Högskola vunnit Västkuststiftelsens pris ”Utmärkt friluftsdesign” med deras designer av vindskydd.

Västkuststiftelsen har sedan 2019 ett samarbete med arkitekturprogrammet på Chalmers Tekniska Högskola där bakgrunden är att nya arkitekturstudenter som börjar varje höst ritar och bygger modeller av vindskydd och tävlar med dessa för att vinna priset ”Utmärkt friluftsdesign”. Smilla Thorén och Gustav Vikberg blir 2022 års vinnare med sina designer ”Medvind” och ”Plus1”.

  • två trämodeller av vindskydd brevid två diplom i ekträ. Foto.
    De två vinnande vindskydden tillsammans med priserna.

Nytt för i år är även åtta ”bubblare” bland vilka andra aktörer som samarbetar med Västkuststiftelsen kan ta del av och bygga inom sina respektive projekt. Samarbetet mellan Chalmers Arkitekturprogram och Västkuststiftelsen har tillkommit genom ENG-projektet, ett Chalmersinitiativ som handlar om entreprenörskap inom grundutbildningen. Här ligger fokus på värdeskapande lärande.

 Årets vindskydd är oerhört intressanta och användbara. De kan placeras på olika platser och i olika miljöer. Det kommer vara spännande att få komma ut och uppleva dem, säger Stig-Olov Tingbratt ordförande i Västkuststiftelsens styrelse.

Motiveringar

En trämodell på ett vindskydd brevid ett diplom i ekträ. Foto.

MEDVIND av Smilla Thorén är som en vandrande insekt i naturen. Lika nyfiket som den kan titta fram i en skogsglänta, lika nyfiket kan den med lätta ben vandra vidare. Vindskyddet gör minimal skada på sin omgivning och har en konstruktion som är lätt att frakta till otillgängliga platser. Medvind är i sin gestaltning nästintill kontextlös och kan därför bosätta sig i många olika typer av miljöer. Väl integrerat i vindskyddets gestaltning finner besökaren både sittytor och bänk för matlagning – gestaltningen har därmed inte gett vika för funktionen, men funktionen har heller inte gett vika för gestaltningen. Medvind är byggbar, lekfull och användarvänlig. En solklar vinnare!

En trämodell av ett vindskydd brevid ett diplom i ekträ. Foto.

PLUS1 av Gustav Vikberg är ett stringent gestaltat förslag där konstruktionen blir besökarens blickfång. Ett enkelt formspråk som tar upp sin plats. Genom kraftiga balkar skapas både form och funktion.  Med utrymme för sovplatser, umgänge under tak och matlagning skapar plus fem rumsligheter i olika väderstreck. Plus är konceptuell, tydlig och genomarbetad. En väl värdig vinnare!

Kontaktpersoner

Diana Miscevic

Kommunikatör

Lisa Sihlberg

Kommunikatör och GIS-ingenjör för ledutveckling