Till innehåll på sidan
Byggnader, i Äskhults by, i skymmingsljus. Foto.

Äskhult

Tidsresor hör inte till vanligheterna, men en sådan kan du faktiskt göra genom att besöka Äskhult.

Byn är unik i Sverige eftersom de fyra gårdarna fortfarande står tätt tillsammans på sina ursprungliga platser. Vid markskiftena under 1800-talet flyttades gårdarna isär, men det skedde aldrig i Äskhult. Så nu kan vi strosa runt bland de gamla byggnaderna och insupa hur en by i sydvästra Sverige såg ut för 200 år sedan. Glöm inte att ta en tur ut i utmarkerna, för i Äskhult går du på historisk mark.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Toalett symbol Toalett
  • Parkering symbol Parkering

I kulturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna för Äskhult på Länsstyrelsens hemsida:

Äskhult

Laddar karta

Äskhults är ett av Sveriges största kulturreservat. Ingenstans hittar du en sådan by i kombination med så stora återskapade ytor och vackra vyer. De elva byggnaderna underhålls och markerna brukas traditionsenligt. Kungsbacka Kommun driver den publika verksamheten och Bengts Kaffestuga, som har öppet under sommarhalvåret. Då går även betesdjur på utmarkerna och inne i byn finns det lantraser av svin och höns. Det odlas gamla kulturarvsorter i kålgårdarna och ute på åkrarna, vilket bidrar till att dessa bevaras. Allt som odlas i kålgårdarna tas tillvara. Ta chansen och njut av skörden. Odlingarna utgör en viktig del i Kaffestugans utbud.

Det är gratis att besöka Äskhult och att röra sig i markerna. Med byn som startpunkt finns det fyra skyltade rundslingor i området. Det är planerat att uppdatera dessa. Därför finns det inga stigar på kartan här på hemsidan.

Uppe i byn finns en handikapparkering (endast för personer med rullstol och/eller handikapptillstånd). Det kan vara svår att ta sig in i vissa av byggnaderna i byn på grund av höga trösklar, men det finns en ramp att tillgå, fråga personalen. Läs om när byn är bemannad och mycket mer på www.askhultsby.se.