Till innehåll på sidan
Person vid utsikten på Baljåsens topp. Foto.

Baljåsen och Orsberget

Starkt kuperad terräng med djupa dalgångar som får dig att svettas. Storskogar och Dalslands högsta punkt med makalös utsikt.

Detta får du uppleva vid ett besök i naturreservatet Baljåsen. Fortsätt vidare på vandringsleden till det angränsande reservatet Orsberget. Eller varför inte ägna en heldag i området? Där är det lika kuperat och naturen minst lika vacker. Längs med leden kan du läsa om och se spåren från gamla torpställen.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Utsikt symbol Utsikt
  • Toalett symbol Toalett
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Vindskydd symbol Vindskydd
  • Eldstad symbol Eldstad

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna på Länsstyrelsens hemsida:

Baljåsen

Orsberget

Laddar karta

Stigarna är välmarkerade i båda reservaten och du har fem kvadratkilometer av storslagen natur att upptäcka. Välj en rundslinga eller ta vandringsleden; drygt 7 km genom båda områdena. Vid Mjölkudden finns ett vindskydd med utsikt över sjön Edslan. Där finns även en övernattningsstuga med två sängplatser, ett torrdass och ett vedförråd.

Övernatta kan du även göra i stugan på toppen av Baljåsen. Vanligtvis används den som fikaplats när vädret är sämre, men här finns två sängplatser och torrdass. Bär med dig vatten så det räcker, eftersom det inte finns tillgång till det i närheten. Stugan har en kamin. Ta gärna med dig ved för säkerhets skull, eftersom det inte är säkert att ved alltid finns att tillgå.