Till innehåll på sidan

Färgensjöarna

Glid fram i stillsamt vatten och ta en paus i någon av de tre vindskydden i reservatet. Här paddlar du med vyer av skogsbeklädda höjder och sjöfåglar flygandes förbi.

Området runt sjöarna Stora Färgen och Lilla Färgen, har länge varit känt för den vackra landskapsbilden och sitt intressanta fågelliv. Men du behöver inte ta en paddeltur för en trevlig upplevelse i reservatet.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Eldstad symbol Eldstad
  • Vindskydd symbol Vindskydd
  • Bänk  symbol Bänk

Hoppsan! Det här reservatet behöver visst en egen folder. Vi jobbar på det.

I ett naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna för Fegen hos Länsstyrelsens hemsida:

Färgensjöarna

Laddar karta

Vindskyddet på udden ”Nabben” är en rekommendation för dig till fots. Stigen dit är markerad från den närliggande parkeringen. Färgenäs är i stället ett område för den som vill ströva fritt i skogs- och hagmark. Där finns inga anordnade stigar.

Tältning är tillåten i anslutning till alla tre vindskydden. Vindskyddet på Lilla slättö är populärast bland de som paddlar. Isättningsmöjligheter finns exempelvis vid Lygnared. Där finns även en allmän parkeringsplats. Bra att känna till, är att det finns fågelskyddsområden som omfattar flera öar (inklusive vattenområdet inom 100 meter). Detta gäller Granön, Ljussnopparna och Stora Slättön. Fågelskyddet innebär att man inte får vistas inom områdena under vissa tider på året. Mer information om detta finns bland annat på informationsskyltar ute i reservatet.

Vill du pröva fiskelyckan i någon av sjöarna? Kom ihåg att köpa ett fiskekort.