Till innehåll på sidan
Fören av en båt som åker på en disig sjö. Foto.

Fegen

Vackra sjön Fegen med dess omgivning lockar alla som älskar vatten. Här kan du ta en flerdagars kanottur, fiska och givetvis ta ett dopp i en av södra Sveriges mest skyddsvärda sjöar.

Sjön är även en av de större sjöarna i sydvästra Sverige och ingår, tillsammans med omgivande skogsmarker, i reservatet. Området har ett rikt fågelliv och det finns 17 olika sorters fiskar. En av dessa är den unika vårlekande siklöjan, som enbart finns i sjön Fegen.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Toalett symbol Toalett
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Eldstad symbol Eldstad
  • Vindskydd symbol Vindskydd

I ett naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna för Fegen hos Länsstyrelsens hemsida:

Fegen

Laddar karta

I Fegen finns det sex lägerplatser med: grillplats, soptunna, vedförråd och mulltoalett. Alla lägerplatserna har även vindskydd. På Ramsäng finns dessutom vindskyddet ”Bohus Skans”; ett vinnande bidrag av Västkuststiftelsens pris för Utmärkt friluftsdesign. Lägerplatserna Ramsäng, Backa Södra och Gravön är bra platser om du vill tälta. Där finns det gott om plats för flera stycken tält samtidigt, men det finns även plats för tält på de andra lägerplatserna.

I Fegenområdet finns det ett lägersystem. Dagtid kan du ge ett frivilligt bidrag för servicen, men vid övernattning krävs inköp av lägerkupong. Läs mer om detta på visitfegen.se. Den fiskesugne behöver också köpa fiskekort.

Fegen lockar inte enbart fiskare och kanotister. En del av vandringsleden Gislavedsleden går genom området. För dig med cykel så slutar Ätranbaneleden i samhället Fegen. Där finns även en båtramp.

Att tänka på när du besöker naturreservatet, är att det finns en del fågelskyddsområden. Där är det förbjudet att tillträda under perioden 1 april- 31 juli. Under denna period på året är det dessutom inte tillåtet att köra snabbare än 5 knop i sjön.