Till innehåll på sidan
Person går längs med stig med utsikt över hav och granit. Foto.

Näverkärr

Näverkärr fridlystes 1964 och är Bohusläns första naturreservat. Området lockar till flest besökare under vår och sommar.

På våren blommar mängder av gullvivor i lövskogen, samt på stranden i Kalsvik. Under sommaren lockar samma blomsterrika strand både mängder av fjärilar och badsugna. Inre Sköllbergsvik och Näverkärrsvik är också populära platser för naturbad.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar Handikapparkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Handikapparkering symbol Handikapparkering
  • Eldstad symbol Eldstad

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna på Länsstyrelsens hemsida:

Näverkärr

Laddar karta

Naturreservatet har fått sitt namn från gården Näverkärr på yttersta udden av Härnäset. Skogen i östra delen av området kallas för Storskogen. Den är lummig och med flera jättelika träd närmare 200 år gamla, så är denna kustskog unik av sitt slag i Bohuslän.

Handikapparkering finns på reservatsparkeringen, samt ytterligare en till plats finns vid gården Näverkärr. Från gården går det en grusad väg/stig ner till stranden i Kalsvik. Där finns det tillgänglighetsanpassade bänkar med en eldstad, samt två eldstader längre ut på stranden. Kom ihåg att ta med egen ved. Det finns nämligen inget vedförråd.

Missa inte att gå upp uppför Kalviksberget. Avstickaren till utsikten är markerad med vita stolpar och är närmare 350 m lång. Belöningen är en 360 graders utsikt över området, samt en vid horisont mot oändligheten. Stigarna i reservatet är välmarkerade. Etapp 15 av Kuststigen (Röe- Näverkärr) går genom reservatet.

Att den flerhundraåriga Storskogen på Näverkärr kunde skyddas var ingen självklarhet. Under det tidiga 1900-talet hade skogen varit utsatt för avverkningshot vid flera tillfällen. Att skogen inte avverkades har vi Signe Benjour att tacka för. Du kan läsa mer om henne och hennes insatser för att rädda skogen på bland annat informationsskyltar vid reservatsparkeringen.

Näverkärr blev det första reservatet i Västkuststiftelsens verksamhet. Redan innan dess, skrevs 1963 ett avtal mellan stiftelsen och ägaren om fridlysning av egendomen. Stiftelsen fick gården Näverkärr testamenterat till sig 2014 och har sedan dess påbörjat en upprustning av den. Själva boningshuset är troligen uppfört på 1700-talen, men gården sägs dessförinnan ha varit i samma släkts ägo sedan medeltiden.