Till innehåll på sidan
En grupp personer sitter och fikar på rosa klippor. Foto.

Ramsvikslandet

Efter en tur på Ramsvikslandet kommer du förstå varför området kallas för Klippornas rike.

I västra delen av reservatet går du på vidsträckta klippområden med vackra rosa toner. Berggrunden här består nämligen av röd bohusgranit med inslag av andra bergarter. Spåren av inlandsisen är många. Här kan du njuta av den salta brisen och utsikten mot havet åt väster. Varför inte passa på att ta ett dopp eller ett fotbad?

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Toalett symbol Toalett
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Handikapparkering symbol Handikapparkering

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område.
Det är inte tillåtet att campa eller tälta annat än på anvisad plats  – observera att just nu finns ingen anvisad plats.
Läs mer om föreskrifterna för Ramsvikslandet på Länsstyrelsens hemsida:

Ramsvikslandet

Laddar karta

I västra delen ser du många av spåren från inlandsisen, som exempelvis långsträckta rundhällar och jättegrytor. På östra sidan av ön är det lummigare, med skog och gamla betes- och odlingsmarker. Även insprängt mellan granithällarna växer det ovanliga arter av både blomster och gräs. Delvis på dessa marker, men även insprängt i granitlandskapet. Soteskogsmyren i söder är förtrollande vacker under våren, då stora mänger av gullvivor blommar med sina gula blommor. Populära platser för naturbad finns vid Haby bukt och på Tryggö, men möjligheter för ett dopp finns lite varstans för den badsugne.

I Ramsvikslandet finns det flera markerade rundslingor. En av dessa är Ramsvikslandet runt, vilket är den längsta av Kuststigens rundslingor.