Till innehåll på sidan
Vägvisre av trä visar vägen in till reservatet. Foto,

Skärbo

En slingrande skogsväg leder dig till denna oväntade pärla. Här fins skog, blomsterprakt och en doftande toffel som dragplåster.

Här kan du ströva runt och ta en paus i de lövsträdsbevuxna ängs- och hagmarkerna, eller bege dig ut i det böljande skogslandskapet. Gå förbi sjöar och tjärnar längs med välmarkerade stigar. Lyssna på hackspettarnas ivriga hackande och aktivitet i skogen. Tiden har gått sakta i Skärbo; med stigar, vägar, odlingsrösen och annat som fortfarande står på samma plats sedan 300 år tillbaka.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering
  • Bänkbord symbol Bänkbord

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna för Skärbo på Länsstyrelsens hemsida:

Skärbo

Laddar karta

Naturen har påverkats av den kalkhaltiga lerskiffern i området.  Bland annat finns det flera olika sorter av orkidéer. En av dessa är guckusko. Den blommar i juni och en del av blomman liknar en gul toffel. Det sägs att gudinnan Venus borttappade toffel förvandlades till just den här sällsynta orkidén. Precis som alla andra orkidéer i Sverige är den fridlyst. Du får se, men inte röra denna raritet.

I reservatet ligger den gamla gården Skärbo. Namnet skulle kunna översättas till ”gården vid skifferberget”. ”Skär” är nämligen ett i Dalsland dialektalt ord för skiffer. Dagens mangårdsbyggnad är från 1720-talet och är en privatbostad, så kom ihåg att visa hänsyn.