Till innehåll på sidan
Utsikt över skog och sjö. Foto.

Sörknatten

Sörknatteleden följer en uråldrig bergskedja upp och nerför karga höjder, så kallade ”knattar”.

Dessa består av en riktigt hård bergart som motstått vädrets makter i miljontals år, medan omgivande bergarter har vittrat ner. De tallarna som lyckas växa upp i skrevor på sina ställen är också sega. Likt äkta bonsaiträd är de knotiga och vridna.

Zooma in i kartan för mer information. 
Klicka på en parkering nedan, så får du vägbeskrivning i Google Maps.

Parkeringar

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Information symbol Information
  • Parkering symbol Parkering

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Läs mer om föreskrifterna Sörknatten på Länsstyrelsens hemsida:

Sörknatten

Laddar karta

De flesta går inte hela leden utan tar sig till Sörknattens topp, som bjuder på en hisnande 360 graders utsikt över skog och sjö. Vid klart väder ser man många mil, bort över Vänern och Kinnekulle. Det finns flera utsiktspunkter längs med den utmanande sträckan och det är en riktigt pulshöjande tur som väntar dig!

Men reservatet innehåller inte bara makalösa vyer, utan också riktigt gammal skog. De äldsta träden är över 300 år och här finns många ovanliga arter.

Sörknatteleden är orangemarkerad och cirka 6,5 km lång. Bra att tänka på, är att det kan vara halt vid regn på ”knattarna” längs med leden. Från huvudentré i söder, är det ca 1,5 km till Sörknattens topp. Från norra entrén är det ungefär 5 km. Sörknattens norra reservatsparkering är gemensam med det närliggande naturreservatet Baståsen.