Till innehåll på sidan
Ett trekantigt vindskydd. Foto.

Svartedalen

Sitt på en bänk med sjöutsikt, eller lutad mot ett träd bland grönt lysande mossa. För här kan du gå djupt in i den gåtfulla storskogen, eller hålla dig till någon rastplats med vacker vy nära vägarna.

Att Svartedalen är ett populärt rekreationsområde är inte konstigt, för här finns det något för alla. Området är kuperat med många utsiktspunkter, rikt på sjöar och har ett väl utvecklat stigsystem. Här finns trevliga områden för bär- och svampplockning. I Svartedalen finns det över 30 stycken rastplatser varav 20 med en eldstad och 10 vindskydd. Dessutom sträcker sig Bohusleden ca 2 mil tvärs från norr till söder.

Zooma in i kartan för mer information. Alla de här resurserna finns i det här reservatet.

  • Vandringsled symbol Vandringsled
  • Gömsle symbol Gömsle
  • Dass symbol Dass
  • Information symbol Information
  • Rastplats symbol Rastplats
  • Vindskydd symbol Vindskydd
  • Eldstad symbol Eldstad
  • Parkering symbol Parkering

Hoppsan! Det här reservatet behöver visst en egen folder. Vi jobbar på det.

I naturreservat gäller särskilda regler, eller föreskrifter som de kallas. Dessa skiljer sig från område till område. Svartedalen består av tre områden med föreskrifter som skiljer sig något åt. Läs mer om föreskrifterna på länsstyrelsens hemsida:

Svartedalen

Laddar karta

Svartedalen är inte bara fyllt med vacker natur, utan även kvarlämningar från förr. 11 stycken torpruiner är skyltade med informationsskyltar. Lättast hittar du dem med hjälp av Svartedalens orienteringskarta.

Vid Klarevatten sträcker sig en 150 m lång spång längs sjön fram till en grillkåta. Dessutom finns det parkering, toalett och två utsiktsbänkar längs med sträckan. Allt är tillgänglighetsanpassat och har finansierats av Naturkompaniets pris Naturbonusen 2020. Här finns även en tillgänglighetsanpassad brygga, som tyvärr för tillfället kan periodvis ligga under vatten.

Från Bottenstugan utgår det många stigar. Vid stugan finns två vindskydd, en ängsyta med plats för tält, ett tillgänglighetsanpassat rastvindskydd med eldstad och torrdass. Välj gärna andra platser att utgå ifrån under helger, eftersom Bottenstugan är en populär utgångspunkt och reservatsparkeringarna blir lätt fulla. Bottenstugan har tidigare varit tillgänglig att hyra för övernattning, men genomgår nu en renovering.