Svartedalen är ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Den här turen ger dig ett smakprov av både Svartedalen och Bohusleden.

Längd: 3 km.

Svårighetsgrad: svår.

Start och mål: Bottenstugan.

Vägbeskrivning:

Från E6 ta mot Ucklum, vid Stora Högamotet (trafikplats 90). Följ skyltning ”Ucklum”. Efter ca 1,5 km, sväng höger, skyltning ”Svartedalen”. Kör ca 9 km tills du ser skylt ”Bottenstugan”. Sväng vänster. 

Vandringstipset som PDF

Beskrivning:

Starten för rundvandringen är vid Bottenstugan, som är en populär utgångspunkt. Här utgår ett flertal rundslingor i olika längder. Det finns två vindskydd för övernattning, ett tillgänglighetsanpassat rastvindskydd med en eldstad och en ängsyta lämplig för tältning. Dessutom finns det två dass och ett vedförråd. Räkna inte med att det alltid finns ved dock.

Gå förbi stugan, uppför backen och följ blå markering. Fortsätt via den blå stigen längs ravinen och höjdområdet till Tjuvklämman. Vid Tjuvklämman finns det ett bänkbord med en utsikt mot Håltesjön. Tidigare gick Bohusleden från Tjuvklämman och nordost, men leden har dragits om. Nu kommer du först gå på Bohusleden när du vänder söderut, ner mot vindskyddet.

Försätt på blå stig (och Bohusleden) till vindskyddet mellan Lilla och Stora Iglekärr. Kanske är det här vindskyddet ett av de bäst placerade vindskydden i hela Svartedalen. Gå sedan vidare till Svartsjön. Slutligen kommer du ut på en grusad skogsväg som går ner förbi dassen vid Bottenstugan. Sväng höger där. Nu är du framme vid parkeringen närmast Bottenstugan.

Bohusleden är cirka 34 mil lång och sträcker sig från Lindome i söder, till Strömstad i norr.

Svartedalen är här ett samlingsnamn på ett sammanhängande skyddat område som har utvidgats vid flera tillfällen. Området är cirka 3400 ha stort och ligger i kommunerna Kungälv, Lilla Edet och Stenungsund